Prosta, szybka w przygotowaniu sałatka ze śledziem. Sprawdzi
się na świątecznym stole. Taką sałatkę możemy przygotować w dużej misce jak i
również wydzielić porcje dla każdego (podając na talerzykach w formie kopuł).
Sałatkę podałam na talerzyku New Hollis Platin Porcelana Bogucice
3 płaty śledziowe marynowane
1 cebula
Pęczek rzodkiewek
0,5 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
3 łyżki śmietany 18%
Koperek
Sól
Pieprz
Z filetów śledziowych zdejmujemy
skórę, kroimy w kosteczkę. Cebule obieramy i bardzo drobno siekamy. Rzodkiewkę
ścieramy na tarce o średnich oczkach. Koperek siekamy. Śledzie mieszamy z
cebulką i śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Połowę układamy na dnie salaterki. Następnie układamy
rzodkiewkę i resztę śledzi. Odwracamy salaterkę na talerzyk i górę obsypujemy
koperkiem.
Wygląda przepysznie :D
OdpowiedzUsuń