Delikatny, wilgotny i puszysty serniczek z polewą
czekoladową. Po prostu rozpływa się w ustach. Pieczony w kąpieli wodnej jest po prostu rewelacyjny!
250 g twarogu
2 żółtka
6 białek
Szczypta soli
150 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
50 g mlecznej czekolady
Twaróg miksujemy z żółtkami,
cukrem i mąką ziemniaczaną (tylko do połączenia składników). Białka ubijamy na
sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ubite białka dodajemy po łyżce do masy
twarogowej. Mieszamy delikatnie silikonową łyżką. Masę przekładamy do
tortownicy o śr. 18 cm. Jeżeli mamy nieszczelną tortownicę obkładamy ją folią
aluminiową (na zewnątrz). Foremkę wstawiamy do większej prostokątnej blaszki.
Wlewamy ok. 1,2 litra wrzątku. Sernik pieczemy w temperaturze 170*C przez 50
minut. Około 15 minut przed końcem wierzch ciasta przykrywamy folia aluminiową.
Upieczony sernik wyjmujemy z kąpieli wodnej, studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w
kąpieli wodnej, dekorujemy ciasto.
Inspiracja: Gazetka Gotuj Krok po kroku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz