Bardzo zdrowe rybne roladki z szpinakowo-ryżowym nadzieniem
z mini marchewkami. Całości smaku dodaje śmietanowy sos.
6 płatów mintaja
Przyprawa do ryb
200 g mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
100 g ryżu
100 g mini marchewek
0,5 szklanki bulionu
2 łyżeczki mąki pszennej
2 łyżki śmietany 18%
0,5 łyżeczki świeżego
koperku
Sól
Pieprz
Sól
Pieprz
Filety z mintaja rozmrażamy. Doprawiamy
przyprawą do ryb z każdej strony. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy
szpinak. Dusimy na wolnym ogniu. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek, doprawiamy solą i pieprzem.
W osobnym garnku gotujemy do miękkości ryż. W kolejnym mini marchewki. Szpinak mieszamy z ugotowanym ryżem. Na każdy płacie ryby układamy po całości szpinak z ryżem oraz na brzegu po kilka marchewek. Zwijamy w rulon i spinamy wykałaczką.
Układamy je w wysmarowanym masłem naczyniem żaroodpornym. W garnku gotujemy bulion. Dolewamy mąkę rozmieszaną w odrobinie wody oraz śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżym koperkiem. Podlewamy nim rybne roladki. Pieczemy przez 35 minut w 180*C.
Bardzo ciekawie przyrządzona rybka, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń