Bardzo zdrowe rybne roladki z szpinakowo-ryżowym nadzieniem
z mini marchewkami. Całości smaku dodaje śmietanowy sos.
6 płatów mintaja
Przyprawa do ryb
200 g mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
100 g ryżu
100 g mini marchewek
0,5 szklanki bulionu
2 łyżeczki mąki pszennej
2 łyżki śmietany 18%
0,5 łyżeczki świeżego
koperku
Sól
Pieprz
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjfunXMTLDKrmx_oV7lXVnicii-svyU2-rMzs6YgJDUqeVbWK8RjauMlf5JR9IeKGhDRqhFPByZHMcFAjgz2bBYD0daA1QUo1aNpPRFfhJNQu1e_CIfJx2CymnHJOb2O43nWJFdCwgLfMk/s200/IMG_9613.JPG)
Filety z mintaja rozmrażamy. Doprawiamy
przyprawą do ryb z każdej strony. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy
szpinak. Dusimy na wolnym ogniu. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek, doprawiamy solą i pieprzem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhdk1x7uGeuIPs3zXU_9rtn_5gzsqOQ525CrcQ2PKC5cz4LoHWRaohGrhCIt1fiviSITxw5fhXPuOMorFHkxKtR-ZgRsfp0LfcXkTHzAns0CCkuk2Up9MlTNNjfgFUYYwO7-PPeHaQ4U2s/s200/IMG_9612.JPG)
W osobnym garnku gotujemy do miękkości
ryż. W kolejnym mini marchewki. Szpinak
mieszamy z ugotowanym ryżem. Na każdy płacie ryby układamy po całości szpinak z
ryżem oraz na brzegu po kilka marchewek. Zwijamy w rulon i spinamy wykałaczką.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhYe-UQuaEYYAjon8IMqE4KYz8D538ieg4yWL9vmE9VIYavnM1PH2ufzX4Qnks6HkaRODEfyCBQZhKfDCouNEYAeAJG1WOlq6zXoGpsVdUO7QNqkl4yFhOTXpVbapC7SK-g9jACzWSQhnY/s200/IMG_9616.JPG)
Układamy je w wysmarowanym masłem naczyniem żaroodpornym. W garnku gotujemy bulion. Dolewamy mąkę
rozmieszaną w odrobinie wody oraz śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżym
koperkiem. Podlewamy nim rybne roladki.
Pieczemy przez 35 minut w 180*C.
Bardzo ciekawie przyrządzona rybka, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń