piątek, 27 listopada 2015

Torcik śmietanowo – truskawkowy

Smaczny torcik z mrożonych truskawek i śmietany. Pięknie prezentuje się na stole podczas rodzinnych spotkań czy świąt. A masa śmietanowo – truskawkowa jest rewelacyjna!




Biszkopt (na 2 blaty o śr. 18 cm):
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Masa śmietanowo –truskawkowa (na jeden torcik o śr. 18 cm):
1,5 szklanki śmietany 36%
9 g śmietanfixu
2 łyżki cukru pudru
1 szklanka zblendowanych rozmrożonych truskawek
50 ml likieru truskawkowego Dalkowski (klik)
2,5 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
1 galaretka truskawkowa
1,5 szklanki wrzątku
Śmietana 36% do dekoracji

Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywna pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie kolejno dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia. Mąki przesiewamy przez sito. Dodajemy partiami do masy i mieszamy silikonowa szpatułką. Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę. Biszkopt pieczemy w 160*C przez ok. 25 minut (do ,,suchego patyczka”). Po wystudzeniu kroimy na 2 blaty.
Masa śmietanowo – truskawkowa:
Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody. Odstawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej (szklankę wstawiamy do garnka z gorącą wodą), delikatnie studzimy Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem śmietan fixu i cukru pudru. Żelatynę mieszamy z likierem i  zblendowanymi rozmrożonymi truskawkami. Delikatnie przelewamy do śmietany. Miksujemy do połączenia składników. W tortownicy układamy blat biszkopta. Na niego wylewamy masę, wstawiamy do lodówki do stężenia. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku. Ostawiamy do stężenia. Przelewamy na masę śmietanowo – truskawkową. Gdy cały torcik jest gotowy możemy go udekorować kleksami bitej śmietany.
Jeżeli chcemy przygotować jeden większy torcik np. o średnicy 24 cm wystarczy biszkopt upiec w większej tortownicy, a składniki na masę śmietanowo – truskawkową  podwoić. 




2 komentarze: