Uwielbiam makarony! A ten w połączeniu z mięsnymi
pulpecikami i brokułem stanowi syty i bardzo smaczny obiad!
250g mięsa mielonego z indyka
0,5 cebuli
2 ząbki czosnku
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
Sól
Pieprz
250 g śmietany 18%
150 ml wody
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
0,5 łyżeczki majeranku
200 g makaronu spaghetti
200 g brokuła
Brokuł dzielimy na mniejsze
różyczki. Gotujemy go w delikatnie osolonej wodzie na półmiękko. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z pokrojona
w kosteczkę cebulką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, bułka tartą
oraz sola i pieprzem. Z masy formujemy małe pulpeciki. Podsmażamy je na
odrobinie oleju. Śmietanę mieszamy z wodą. Doprawiamy ja sola, pieprzem, gałką
muszkatołową i majerankiem. Zalewamy nią pulpeciki i dusimy do momentu
zgęstnienia sosu. Dokładamy brokuł i dusimy jeszcze kilka minut. Pulpeciki
podajemy z ugotowanym al dente spaghetti.
O kurczę takie proste treściowe i smaczne danie a ja nigdy nie jadłam. Mniam ...
OdpowiedzUsuńDlatego polecam i życzę smacznego :-)
Usuń