Uwielbiam wszelkie dania z kurczakiem. Tym razem kurczak z
brokułem, ryżem arborio i słodkimi pomidorkami koktajlowymi królował na moim
stole. Danie jest pyszne dzięki śmietance.
1 cebula
1 por (biała część)
300 g filetu z kurczaka
Przyprawa do kurczaka
2 łyżki sezamu
200 g brokuła
Kilka mini marchewek
0,5 szklanki ryżu arborio do risotto
1,5 szklanki wody
Sól
Pieprz
250 ml śmietanki 18% (płynnej)
Oliwa do smażenia
Natka pietruszki
Pomidorki koktajlowe
Cebule kroimy w kosteczkę, pora w
piórka. Pieczarki kroimy w plasterki.
Szklimy na oliwie z oliwek. Kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka oraz
sezamem. Dokładamy do cebuli i pieczarek. Całość dusimy na wolnym ogniu.
Brokuła oraz marchewki gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie.
Odcedzamy na durszlaku. W osobnym garnku
rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wsypujemy ryż, podsmażamy około 7 minut. Po tym
czasie podlewamy wodą i dusimy ok. 15 minut, często mieszamy. Ryż wchłonie całą
wodę. Do kurczaka wlewamy płynną śmietankę, przekładamy brokuł z marchewkami oraz ryż. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość
mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut. Dekorujemy natką pietruszki oraz
pomidorkami koktajlowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz