środa, 17 lutego 2016

Kurczak z sezamem, brokułem i ryżem arborio

Uwielbiam wszelkie dania z kurczakiem. Tym razem kurczak z brokułem, ryżem arborio i słodkimi pomidorkami koktajlowymi królował na moim stole. Danie jest pyszne dzięki śmietance.



1 cebula
1 por (biała część)
300 g filetu z kurczaka
Przyprawa do kurczaka
2 łyżki sezamu
200 g brokuła
Kilka mini marchewek
0,5 szklanki ryżu arborio do risotto
1,5 szklanki wody
Sól
Pieprz
250 ml śmietanki 18% (płynnej)
Oliwa do smażenia
Natka pietruszki
Pomidorki koktajlowe

Cebule kroimy w kosteczkę, pora w piórka. Pieczarki kroimy w plasterki.  Szklimy na oliwie z oliwek. Kurczaka kroimy w kosteczkę,  przyprawiamy przyprawą do kurczaka oraz sezamem. Dokładamy do cebuli i pieczarek. Całość dusimy na wolnym ogniu. Brokuła oraz marchewki gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy na durszlaku.  W osobnym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wsypujemy ryż, podsmażamy około 7 minut. Po tym czasie podlewamy wodą i dusimy ok. 15 minut, często mieszamy. Ryż wchłonie całą wodę. Do kurczaka wlewamy płynną śmietankę, przekładamy brokuł z marchewkami  oraz ryż. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut. Dekorujemy natką pietruszki oraz pomidorkami koktajlowymi.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz