Tak przygotowane danie stanowi pełnowartościowy obiad
ponieważ składa się z mięsa i ziemniaków. Ajwar jest bardzo aromatyczny, a
dodatek ziół dodatkowo wzbogaca smak.
1 kg ćwiartek z kurczaka
4 łyżki łagodnego ajwaru (papryka z bakłażanem)
Przyprawa do kurczaka
2 łyżki lubczyku
0,5 łyżeczki bazylii
2 łyżki świeżej natki pietruszki
Sól morska z młynka
Kilka ziemniaków
Ćwiartki z kurczaka dokładnie
myjemy i dzielimy na części. Mięso przyprawiamy przyprawą do kurczaka, suszonym
lubczykiem i bazylią oraz świeżą posiekaną natką pietruszki. Ziemniaki
obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Kawałki mięsa układamy w blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy mięsem wykładamy ziemniaki. Mięso
smarujemy z wierzchu dokładnie ajwarem. Wszystko delikatnie solimy solą z
młynka. Blaszkę przykrywamy folią aluminiową. Danie pieczemy w 200*C przez 1,5
godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz