czwartek, 4 lutego 2016

Tłustoczwartkowe pączki z marmoladą

Rewelacyjne, delikatne i mięciutkie w środku karnawałowe paczki z wieloowocowym nadzieniem. Swoją delikatność zawdzięczają dobrze wyrobionemu ciastu oraz pilnowaniu podczas smażenia. Swoje pączki przygotowałam dzięki robotowi, który ładnie wyrobił ciasto, jednakże te wyrobione ręcznie są równie pyszne.



Składniki na 38 pączków:
0,8 kg mąki pszennej luksusowej typ T-550 MŁYNOMAG
100 g mąki pszennej luksusowej w/w do podsypywania
16 g suchych drożdży
0,5 łyżeczki soli
100 g cukru
1,5 szklanki mleka
5 małych jajek
2 żółtka
100 g margaryny

Dodatkowo:
ok. 1 kg smalcu do smażenia
Marmolada wieloowocowa do nadziania ORZECH
Cukier puder + letnia woda
Skórka pomarańczowa do dekoracji



Przygotowanie:
Margarynę rozpuszczamy, odstawiamy do przestudzenia. Mąkę pszenną przesiewamy przez sito do misy miksera. Dodajemy pozostałe składniki - suche drożdże, sól, cukier, mleko, jajka, żółtka. Wszystko miksujemy na średnich obrotach (końcówka z hakiem do ciast drożdżowych). Masę wyrabiamy kilka minut. Musi być gładka i elastyczna, jednakże wyglądać będzie na kleistą. Wyrobione ciasto formujemy w kulę i przekładamy do oprószonej mąką miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. Ciasto podwoi swoją objętość. 

Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószoną mąką stolnicę. Ciasto wałkujemy na grubość 1 cm. Szklanką o średnicy 7 cm wykrawamy krążki. Ponownie odkładamy na blat obsypany mąką, przykrywamy i czekamy ok. 25 minut aż pączki ładnie nam podrosną. 

Pączki najlepiej smaży się na smalcu. W szerszym garnku powoli rozgrzewamy tłuszcz. Według babcinych przepisów optymalna temperatura smażenia to 175*C. Aby sprawdzić, bez termometru czy temperatura jest właściwa wystarczy włożyć do smalcu drewnianą rączkę od łyżki. Jeżeli wokół niej pojawią się bąbelki wtedy możemy zaczynać smażyć. 

Do garnka kładziemy po 4 paczki, aby mogły swobodnie pływać. Smażymy po kilka minut z każdej ze stron. Paczki muszą być złociste i musimy pilnować aby zbytnio się nie spiekły. Jeszcze ciepłe nadziewamy marmoladą wieloowocową lub ulubioną konfiturą. Do tego niezbędna jest szpryca cukiernicza z odpowiednią końcówką. Jeszcze ciepłe paczki lukrujemy przygotowanym lukrem (cukier puder mieszamy z odrobiną wody do uzyskania odpowiedniej gęstości). 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz