Jak dla mnie ryba najlepiej smakuje w asyście kwaśnej
pieczonej cytryny i pietruszki. Jest niezwykle aromatyczna i smaczna. Podana w
całości pięknie się prezentuje.
800 g szczupaka w całości (wyprawionego)
Przyprawa do ryb
1 cytryna
2 łyżki masła
4 łyżki pietruszki
Sól z młynka gruba morska
Szczupaka dokładnie myjemy,
osuszamy papierowym ręcznikiem. Dokładnie przyprawiamy przyprawą do ryb
(zewnątrz i wewnątrz). Rybę układamy na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia. Na wierzchu robimy nacięcia co 5 cm. W nacięte miejsca wkładamy
masło oraz posiekaną natkę pietruszki. Wnętrze ryby dodatkowo nacieramy cytryną
oraz resztą pietruszki. Na wierzchu układamy pokrojone plastry cytryny. Całość
solimy jeszcze gruboziarnistą solą. Szczupaka
pieczemy przykrytego folią aluminiową w
190*C przez 35 minut.
Mniam
OdpowiedzUsuń