Od dziś to numer jeden wśród
serników. Sernik o zniewalającym słodkim smaku chałwy, gdzie przełamaniem są
czerwone porzeczki. Całość otulona kruchym
czekoladowym ciastem i udekorowana kajmakiem. Po prostu rewelacyjne i
obłędne ciasto.
Kruche ciasto:
150 g maki pszennej
100 g masła 82%
50 g cukru pudru
1,5 łyżeczki kakao
1 duże jajko
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg mielonego twarogu (gęstego)
4 duże jajka
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g chałwy waniliowej
50 g chałwy waniliowo – kakowej
1 szklanka czerwonych porzeczek
Dekoracja:
200 g kajmaku HELIO
Czekoladowe kuleczki do dekoracji
50 g chałwy do posypania
Kruche ciasto: Z podanych
składników zagniatamy kruche ciasto. Owijamy je folią spożywczą i odkładamy do
lodówki na 40 minut. Po tym czasie wylepiamy spód i boki tortownicy o średnicy
24 cm.
Masa serowa: Twaróg oraz jajka
muszą mieć temperaturę pokojową. Jajka
ubijamy z cukrem na puszysta pianę. Dokładamy stopniowo łyżkami twaróg i mąkę
ziemniaczaną. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy pokruszoną
chałwę, mieszamy łyżką. Wylewamy 3 łyżki masy do formy, rozkładamy czerwone
porzeczki (gdy mamy mrożone rozmrażamy je). Zalewamy resztą masy serowej.
Sernik pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku (funkcja góra-dół) przez 60
minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 140*C i pieczemy jeszcze 20 minut. Studzimy w piekarniku przy delikatnie
otwartych drzwiczkach.
Dekoracja: Po wystudzeniu
dekorujemy sernik. Do worka cukierniczego z końcówką gwiazdki przekładamy
kajmak. Wyciskamy gwiazdki. Wierzch obsypujemy pokruszoną chałwą i kuleczkami
czekoladowymi. Sernik trzymamy w lodówce.
Czy moge uzyc porzeczek z pozostalych po zrobieniu nalewki ?
OdpowiedzUsuńTak mogą być takie porzeczki. Wtedy sernik zyska jeszcze alkoholowy posmak :-)
UsuńCiezko z porzeczkami u mnie... za to mam maliny ;)
OdpowiedzUsuń