piątek, 25 marca 2016

Sernik chałwowy z porzeczkami

Od dziś to numer jeden wśród serników. Sernik o zniewalającym słodkim smaku chałwy, gdzie przełamaniem są czerwone porzeczki. Całość otulona kruchym  czekoladowym ciastem i udekorowana kajmakiem. Po prostu rewelacyjne i obłędne ciasto.




Kruche ciasto:
150 g maki pszennej
100 g masła 82%
50 g cukru pudru
1,5 łyżeczki kakao
1 duże jajko
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg mielonego twarogu (gęstego)
4 duże jajka
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g chałwy waniliowej
50 g chałwy waniliowo – kakowej
1 szklanka czerwonych porzeczek
Dekoracja:
200 g kajmaku HELIO
Czekoladowe kuleczki do dekoracji
50 g chałwy do posypania
Kruche ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Owijamy je folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 40 minut. Po tym czasie wylepiamy spód i boki tortownicy o średnicy 24 cm.
Masa serowa: Twaróg oraz jajka muszą mieć temperaturę pokojową.  Jajka ubijamy z cukrem na puszysta pianę. Dokładamy stopniowo łyżkami twaróg i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy pokruszoną chałwę, mieszamy łyżką. Wylewamy 3 łyżki masy do formy, rozkładamy czerwone porzeczki (gdy mamy mrożone rozmrażamy je). Zalewamy resztą masy serowej. Sernik pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku (funkcja góra-dół) przez 60 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 140*C i pieczemy jeszcze 20 minut.  Studzimy w piekarniku przy delikatnie otwartych drzwiczkach.
Dekoracja: Po wystudzeniu dekorujemy sernik. Do worka cukierniczego z końcówką gwiazdki przekładamy kajmak. Wyciskamy gwiazdki. Wierzch obsypujemy pokruszoną chałwą i kuleczkami czekoladowymi. Sernik trzymamy w lodówce.







3 komentarze:

  1. Czy moge uzyc porzeczek z pozostalych po zrobieniu nalewki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak mogą być takie porzeczki. Wtedy sernik zyska jeszcze alkoholowy posmak :-)

      Usuń
  2. Ciezko z porzeczkami u mnie... za to mam maliny ;)

    OdpowiedzUsuń