wtorek, 8 marca 2016

Galaretkowy przekładaniec z truskawkami

Bardzo słodki deser do niedzielnej kawy. Do jego przygotowania możemy wykorzystać mrożone truskawki – smaki lata. A co najważniejsze wymaga tylko kilku składników.




1 galaretka cytrynowa
400 ml wrzątku
1 galaretka truskawkowa
500 ml wrzątku
1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (530 g)
1,5 szklanki truskawek

Cytrynową galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku, czerwoną w 500 ml (tak jak na opakowaniu). Galaretki studzimy. Schłodzone zagęszczone mleko ubijamy mikserem do momentu powstania puszystej pianki (ok. 5 min na dużych obrotach). Mleko dzielimy na dwie porcje. Pierwszą mieszamy z cytrynową galaretką. Na spodzie formy o kształcie serca wylewamy masę cytrynową. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia masy. Drugą porcję mleka łączymy z 200 ml galaretki truskawkowej. Delikatnie przelewamy do formy. Ponownie odstawiamy do lodówki. Po zastygnięciu na wierzchu układamy truskawki (rozmrożone lub świeże), zalewamy resztą galaretki. Całość chłodzimy w lodówce. Deser najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy  masy mocno stężeją. 


Przepis bierze udział w konkursie - LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz