Bardzo słodki deser do niedzielnej kawy. Do jego przygotowania
możemy wykorzystać mrożone truskawki – smaki lata. A co najważniejsze wymaga
tylko kilku składników.
1 galaretka cytrynowa
400 ml wrzątku
1 galaretka truskawkowa
500 ml wrzątku
1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (530 g)
1,5 szklanki truskawek
Cytrynową galaretkę rozpuszczamy
w 400 ml wrzątku, czerwoną w 500 ml (tak jak na opakowaniu). Galaretki
studzimy. Schłodzone zagęszczone mleko ubijamy mikserem do momentu powstania
puszystej pianki (ok. 5 min na dużych obrotach). Mleko dzielimy na dwie porcje.
Pierwszą mieszamy z cytrynową galaretką. Na spodzie formy o kształcie serca
wylewamy masę cytrynową. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia masy. Drugą porcję
mleka łączymy z 200 ml galaretki truskawkowej. Delikatnie przelewamy do formy.
Ponownie odstawiamy do lodówki. Po zastygnięciu na wierzchu układamy truskawki
(rozmrożone lub świeże), zalewamy resztą galaretki. Całość chłodzimy w lodówce.
Deser najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy
masy mocno stężeją.
Przepis bierze udział w konkursie - LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz