Szybki obiad, który sam się robi.
Jogurt nadaje mięsu kruchości a imbir, czosnek i curry podkręca smak.
3 ćwiartki z kurczaka
Przyprawa do mięsa
1 łyżeczka imbiru
2 łyżki suszonego lubczyku
180 g jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka curry
3 ząbki czosnku
Ćwiartki z kurczaka myjemy,
dzielimy na części. Przyprawiamy je dokładnie przyprawą do mięsa, imbirem i
suszonym lubczykiem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Jogurt mieszamy z
majonezem, curry i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zalewamy nim mięso.
Odstawiam do lodówki na 40 minut. Po tym czasie pieczemy pod przykryciem przez
60 minut w 190*C (funkcja termoobiegu). Pod koniec możemy mięso odkryć aby
ładnie się przyrumieniło. Dekorujemy natką pietruszki i pomidorkami.
bardzo lubię kurczaka :) pychotka ;)
OdpowiedzUsuń