piątek, 22 kwietnia 2016

Śledzie w zalewie z cynamonem i czerwonym pieprzem

Tak przygotowane śledzie idealnie smakują jako przegryzka do mocniejszych trunków. Są ostre i wyraziste w smaku. Pozostawiają posmak pieprzu i cynamonu.



2-4 płaty śledziowe marynowane
3 cebule
Olej do smażenia
0,5 szklanki wody
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
4 łyżki keczupu
1 łyżeczka czerwonego pieprzu SKWORCU
0,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżka octu 10%
Pieprz czarny

Ze śledzi zdejmujemy skórę, kroimy je w 2 cm paseczki. Cebulę kroimy w piórka, szklimy na odrobinie oleju. Gdy zmięknie dolewamy wodę wymieszaną z koncentratem pomidorowym i keczupem. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy czarnym i czerwonym pieprzem oraz cynamonem. Dolewamy ocet. Doprowadzamy do wrzenia. Zalewę studzimy. Gdy przestygnie mieszamy ze śledziami. Najlepiej smakują gdy postoją w lodówce ok. 3 godzin, wtedy smaki się przegryzą.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz