Tak przygotowane śledzie idealnie
smakują jako przegryzka do mocniejszych trunków. Są ostre i wyraziste w smaku.
Pozostawiają posmak pieprzu i cynamonu.
2-4 płaty śledziowe marynowane
3 cebule
Olej do smażenia
0,5 szklanki wody
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
4 łyżki keczupu
1 łyżeczka czerwonego pieprzu SKWORCU
0,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżka octu 10%
Pieprz czarny
Ze śledzi zdejmujemy skórę, kroimy
je w 2 cm paseczki. Cebulę kroimy w piórka, szklimy na odrobinie oleju. Gdy
zmięknie dolewamy wodę wymieszaną z koncentratem pomidorowym i keczupem.
Dokładnie mieszamy. Doprawiamy czarnym i czerwonym pieprzem oraz cynamonem.
Dolewamy ocet. Doprowadzamy do wrzenia. Zalewę studzimy. Gdy przestygnie
mieszamy ze śledziami. Najlepiej smakują gdy postoją w lodówce ok. 3 godzin,
wtedy smaki się przegryzą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz