poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Zapiekanka z klopsikami i ziemniakami

Obiad możemy podać w formie ziemniaków, klopsików i dodatku groszku z kukurydzą. Ale możemy to wszystko połączyć  w jedną całość i uzyskać smaczną i sytą zapiekankę. Polecam!



Ok. 1 kg ziemniaków
Pulpeciki:
400 g mięsa mielonego z łopatki
1 duża cebula
1 łyżka keczupu pikantnego
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 
1 jajko
2-3 łyżki bułki tartej
Sól
Pieprz
Olej do smażenia
Dodatkowo:
300 g żółtego sera
260 g mieszanki groszku z kukurydzą JAMAR
Masło do formy



Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Po odcedzeniu ugniatamy na gładką masę. Dzielimy na dwie części. Mielone mięso dokładnie mieszamy z pokrojoną w kosteczkę cebulą. Dodajemy jajko, keczup, koncentrat pomidorowy, bułkę tartą i przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy gładką masę, formujemy małe klopsiki. Smażymy je na rozgrzanym oleju. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie układamy połowę ziemniaków, następnie garść sera, klopsiki, połowę mieszanki z groszkiem, znów garść sera, resztę ziemniaków, resztę kukurydzy z groszkiem i resztę sera. Wszystko zapiekamy pod przykryciem przez 25-30 minut w 180*C.



3 komentarze: