Obiad możemy podać w formie
ziemniaków, klopsików i dodatku groszku z kukurydzą. Ale możemy to wszystko
połączyć w jedną całość i uzyskać
smaczną i sytą zapiekankę. Polecam!
Ok. 1 kg ziemniaków
Pulpeciki:
400 g mięsa mielonego z łopatki
1 duża cebula
1 łyżka keczupu pikantnego
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 jajko
2-3 łyżki bułki tartej
Sól
Pieprz
Olej do smażenia
Dodatkowo:
300 g żółtego sera
260 g mieszanki groszku z kukurydzą JAMAR
Masło do formy
Ziemniaki obieramy, kroimy na
mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Po
odcedzeniu ugniatamy na gładką masę. Dzielimy na dwie części. Mielone mięso
dokładnie mieszamy z pokrojoną w kosteczkę cebulą. Dodajemy jajko, keczup,
koncentrat pomidorowy, bułkę tartą i przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy
gładką masę, formujemy małe klopsiki. Smażymy je na rozgrzanym oleju. Ser
ścieramy na tarce o średnich oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na
dnie układamy połowę ziemniaków, następnie garść sera, klopsiki, połowę
mieszanki z groszkiem, znów garść sera, resztę ziemniaków, resztę kukurydzy z
groszkiem i resztę sera. Wszystko zapiekamy pod przykryciem przez 25-30 minut w
180*C.
Pyszny, syty obiadek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńU Ciebie jak zawsze pysznie jest :)
OdpowiedzUsuń