czwartek, 2 czerwca 2016

Koperkowa karkówka pieczona z warzywami

Porządny kawał mięsa w koperkowej marynacie oraz warzywa to idealny obiad. Mięso pięknie przenikło zapachem kopru i warzyw.



1 kg karkówki wieprzowej
Przyprawa do karkówki
Słodka czerwona papryka
Liść lubczyku suszony
Suszony koperek
3 cebule
3 marchewki
7 pieczarek
1/4 korzenia selera
Przyprawa uniwersalna typu Kucharek
Oliwa z oliwek

Karkówkę kroimy w 1 cm plastry. Nacieramy dokładnie przyprawą do karkówki, słodką czerwoną papryką, liściem lubczyku i suszonym koperkiem. Odstawiamy na noc do lodówki.
Cebulę kroimy w piórka, marchewki oraz pieczarki w plasterki, seler w kosteczkę.





W naczyniu układamy mięso przekładając je cebulą, marchewką i selerem. Pieczarki rozkładamy na wierzchu. Całość przyprawiamy przyprawą uniwersalną i skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy pod przykryciem przez 1,5 godziny w 190*C.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz