Wypasiona pizza z dwoma rodzajami
sera i pomidorem. Spód ciasta rewelacyjnie smakuje z sosem barbecue i suszonymi
pomidorami i bazylią. A bogactwo składników sprawia, że pizza jest bardzo syta.
(na 2 pizze o śr. 25 cm)
Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki oleju
0,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki soli
25 g świeżych drożdży
3/4 szklanki letniej wody
Dodatkowo:
8 łyżek sosu barbecue
2 łyżeczki suszonych pomidorów z
bazylią
250 g żółtego twardego sera
1 czerwona papryka
2 pomidory malinowe
1 cebula dymka
Szczypiorek
8 pieczarek
8 plastrów chudej wędliny
1 duża kula mozzarelli
Do misy miksera wsypujemy mąkę,
sól, cukier. Wlewamy olej i rozpuszczone w letniej wodzie drożdże. Wszystko
wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Robimy kulę i odstawiamy ciasto (pod
przykryciem) do wyrośnięcia na 40-60 minut.
Dodatkowe składniki kroimy według
upodobania wielkości składników. Swoje pokroiłam następująco: pieczarki,
pomidora i mozzarellę w plasterki, paprykę w drobną kosteczkę, wędlinę w małe
paseczki, cebulę w plasterki, szczypiorek posiekałam a ser starłam na tarce o
bardzo drobnych oczkach.
Recenzja sosu Barbecue:
Dotarła do mnie kolejna porcja rewelacyjnych sosów od Firmy FANEX (KLIK). Sosy są przepyszne, idealne w smaku. Z tym sosem jadłam już kanapki, piekłam kurczaka i przygotowywałam tortillę. W pizzy sprawdził się równie wyśmienicie. Ma wyczuwalny smak wędzarni i słodkawy posmak śliwek. Jest zarazem i ostry i słodki. Zachęcam do próbowania sosów tej Firmy, ponieważ są godne polecenia! A dokładny opis sosu znajdziecie tu: (klik).
Nie ma to jak domowa pizzza, no i jeszcze z takimi dodatkami :)
OdpowiedzUsuń