Taka domowa, z kruszonką, idealna do kubka zimnego mleka. Swoją
przygotowałam z marmoladą, jednakże w lecie kiedy jest bogactwo owoców możemy
zrobić ją właśnie ze świeżymi owocami.
Tortownica
śr. 20 cm
2 szklanki
mąki pszennej + 1 szklanka do podsypywania
Szczypta
soli
0,5 szklanki
mleka
2 jajka
100 g cukru
25 g
świeżych drożdży
60 g
margaryny
230 g
marmolady truskawkowej
Kruszonka:
25 g
margaryny
2 łyżki mąki
pszennej
2 łyżki
cukru
Jako pierwszy przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Mieszamy
ze sobą pokruszone drożdże, 2 łyżeczki mąki pszennej i łyżeczkę cukru. Dolewamy
3 łyżki mleka, mieszamy (rozczyn musi mieć konsystencję śmietany). Odstawiamy
do wyrośnięcia (ok. 15-20 minut).
Po tym czasie formujemy prostokątny placek,
rozsmarowujemy marmoladę po całości, zwijamy w rulon. Kroimy na mniejsze
kawałki. Ruloniki układamy w tortownicy wysmarowanej margaryną i oprószonej mąką.
Delikatnie smarujemy mlekiem aby kawałki połączyły się ze sobą. W osobnej misce
wyrabiamy kruszonkę. Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą, rozdrabniamy w
palcach, obsypujemy ciasto. Gotową drożdżówkę pieczemy w nagrzanym do 170*C
piekarniku przez 40 minut. Studzimy.
Pycha! Drożdżówkom nigdy nie odmawiam;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasto drożdżowe i jeszcze marmolada i kruszonka, coś wspaniałego.
OdpowiedzUsuń