sobota, 4 czerwca 2016

Drożdżówka z marmoladą

Taka domowa, z kruszonką, idealna do kubka zimnego mleka. Swoją przygotowałam z marmoladą, jednakże w lecie kiedy jest bogactwo owoców możemy zrobić ją właśnie ze świeżymi owocami.



Tortownica śr. 20 cm
2 szklanki mąki pszennej + 1 szklanka do podsypywania
Szczypta soli
0,5 szklanki mleka
2 jajka
100 g cukru
25 g świeżych drożdży
60 g margaryny
230 g marmolady truskawkowej

Kruszonka:
25 g margaryny
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru

Wszystkie składniki przygotowujemy wcześniej, muszą mieć podobną temperaturę. 
Jako pierwszy przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Mieszamy ze sobą pokruszone drożdże, 2 łyżeczki mąki pszennej i łyżeczkę cukru. Dolewamy 3 łyżki mleka, mieszamy (rozczyn musi mieć konsystencję śmietany). Odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 15-20 minut). 

Do misy miksera wsypujemy resztę mąki, cukier, szczyptę soli, jajka. Dolewamy rozczyn i resztę mleka. Wszystko wyrabiamy na gładką kleistą masę. Na stolnicy rozsypujemy mąkę, wylewamy masę i zagniatamy do momentu uzyskania gładkiego elastycznego ciasta. Ciasto podsypujemy mąką tak aby odchodziło od rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.



Po tym czasie formujemy prostokątny placek, rozsmarowujemy marmoladę po całości, zwijamy w rulon. Kroimy na mniejsze kawałki. Ruloniki układamy w tortownicy wysmarowanej margaryną i oprószonej mąką. Delikatnie smarujemy mlekiem aby kawałki połączyły się ze sobą. W osobnej misce wyrabiamy kruszonkę. Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą, rozdrabniamy w palcach, obsypujemy ciasto. Gotową drożdżówkę pieczemy w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 40 minut. Studzimy. 



2 komentarze:

  1. Pycha! Drożdżówkom nigdy nie odmawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię ciasto drożdżowe i jeszcze marmolada i kruszonka, coś wspaniałego.

    OdpowiedzUsuń