piątek, 3 czerwca 2016

Najlepsza pomidorowa

Uwielbiam pomidorową. Ta dla mnie jest idealna. Przygotowana na wolno gotującym się wywarze z drobiu i warzyw. Do tego dobry koncentrat pomidorowy i kremowa śmietanka. U mnie na jednej porcji się nie kończy!


1,5 l wody
1 ćwiartka z kurczaka
1 kostka rosołowa
1 łyżka przyprawy uniwersalnej do zup
3 listki laurowe
4 ziela angielskie
4 marchewki
1 korzeń pietruszki (duży)
1/4 korzenia selera
1 liść pora (zielona część)
1 cebula dymka
Liście natki pietruszki
1 łyżeczka lubczyku
0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki śmietany 18%
Sól
Pieprz

Do garnka wlewamy wodę. Wkładamy mięso, gotujemy, zbieramy szum. Następnie dokładamy wszystkie obrane i umyte warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, kostkę rosołowa i przyprawę uniwersalną.
Gotujemy do miękkości mięsa i warzywa na wolnym ogniu. Wyjmujemy z wywaru. Dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy. Do miseczki odlewamy trochę zupy, dodajemy mąkę i śmietanę. Energicznie mieszamy i przelewamy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem. Wyjęte z zupy warzywa i mięso  kroimy, przekładamy do zupy. Podajemy z ulubionymi dodatkami -  ryżem lub makaronem. 


4 komentarze: