wtorek, 7 czerwca 2016

Razowa Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami

Bardzo syta mięsna zapiekanka przełożona razowymi płatami lasagne. Dzięki przyprawom jest bardzo aromatyczna.




12 razowych płatów lasagne
500 g mięsa mielonego
190 g koncentratu pomidorowego
200 g pieczarek
3 cebule
2 ząbki czosnku
Sól
Pieprz
Słodka czerwona papryka
Chilli pieprz cayeński
Oregano
Liść lubczyku
250 g żółtego sera

Sos beszamelowy:
1 łyżka masła
2 łyżki mąki pszennej
1,5 szklanki mleka 3,2%
1 łyżeczka suszonego koperku
Szczypta gałki muszkatołowej
Sól
Pieprz



Płaty makaronowe zalewamy wrzątkiem dosłownie na minutę. Układamy pojedynczo na blacie.





Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w półplasterki. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach.  Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę, dodajemy mięso mielone. Gdy lekko zmięknie i zmieni kolor dokładamy pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Na końcu wlewamy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką, chilli, oregano i lubczykiem.






W osobnym garnku rozpuszczamy masło. Dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy do powstania zasmażki. Cały czas mieszając dolewamy partiami mleko. Gotujemy do momentu zgęstnienia sosu (konsystencja śmietany). Doprawiamy koperkiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.





Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy warstwami następująco: 3 płaty lasagne, następnie 1/3 mięsa mielonego, 1/4 żółtego sera, 3 płaty lasagne, kolejna porcja mięsa i sera, 3 płaty makaronu, reszta mięsa i porcję sera, ostatnie 3 płaty makaronu i reszta sera. Całość zalewamy sosem beszamelowym. Pieczemy pod przykryciem w 190*C przez 30 minut. 


1 komentarz: