piątek, 1 lipca 2016

Ciasto czekoladowo kokosowe

Szybkie w przygotowaniu ciasto o smaku czekolady i kokosa. Jest wilgotne i puszyste. Wyglądem przypomina babkę lub ,,zebrę”.



6 jajek
1 i 1/4 szklanki cukru
16 g cukru waniliowego
1 szklanka oleju
0,5 szklanki wody niegazowanej
0,5 szklanki mleka
2,5 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki kakao
1 łyżka mąki tortowej
0,5 szklanki wiórków kokosowych

Mąkę pszenną przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy na puszystą, żółtą  pianę z cukrem oraz cukrem waniliowym. Zmniejszamy obroty miksera i dolewamy olej, mleko oraz niegazowaną wodę. Następnie wsypujemy przesianą mąkę. Miksujemy do połączenia się składników. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej oraz wiórki kokosowe. Do drugiej kakao. Każdą część mieszamy. Ciasto wylewamy naprzemiennie do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka). Ciasto trzymamy pod przykryciem, wtedy jest wilgotne.





4 komentarze: