sobota, 11 czerwca 2016

Ogórkowa z pulpecikami

Pyszna domowa zupa z lekkimi pulpecikami. Starte warzywa sprawiają, że jest bardzo aromatyczna.



2 l wody
Kilka kości wieprzowych
2 marchewki
1 pietruszka (korzeń)
Kawałek pora
Kawałek selera (korzeń)
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu Kucharek
3 ogórki kiszone
5 ziemniaków
Sól
Pieprz
Liść lubczyku
3 łyżki śmietany 18%
Pulpeciki:
250 g mięsa mielonego
1 cebula
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
Sól
Pieprz



Kości wieprzowe gotujemy w wodzie około 30 minut.  Dokładamy liście laurowe i ziele angielskie. Marchewkę, pietruszkę oraz seler ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy wraz z porem do mięsa. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut.





Ogórki ścieramy na tarce o średnich oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Z wywaru wyjmujemy kości. Dokładamy ogórki i ziemniaki.







Pulpeciki: Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Wyrabiamy z mięsem, jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki i dodajemy do zupy.
Zupę doprawiamy solą, pieprzem i liściem lubczyku. Zaciągamy śmietanką. Gotujemy jeszcze kilka minut. 


1 komentarz: