Pyszna pizza na cieście z dodatkiem razowej mąki i lubczyku.
Do tego farsz z mielonego mięsa, papryki i pomidora. Polecam taką odmianę
tradycyjnej pizzy.
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki razowej
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki lubczyku
3 łyżki oleju
20 g świeżych drożdży
0,5 szklanki letniej wody
Dodatkowo:
250 g mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
1/2 czerwonej papryki
1 pomidor
150 g żółtego sera
100 g pieczarek
Sól
Pieprz
Słodka czerwona papryka
1 łyżeczka oregano
Suche produkty na ciasto mieszamy
ze sobą. Dolewamy olej i rozpuszczone z letniej wodzie drożdże. Wyrabiamy
gładkie, jednolite ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie
rozwałkowujemy ciasto na kształt pizzy.
Cebulę, czerwoną paprykę oraz
pomidora kroimy w kosteczkę. Wszystko przesmażamy na patelni. Dokładamy mielone
mięso. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką oraz oregano. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach.
Połową sera obsypujemy spód ciasta.
Następnie wykładamy mięsny farsz, pokrojone w półplasterki pieczarki i resztę
sera. Pizzę zapiekamy w 210*C przez 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz