niedziela, 3 lipca 2016

Tradycyjny sernik z rosą

Uwielbiam serniki a ten w szczególności. Szybki i prosty w wykonaniu. Masa jest kremowa i słodka. Idealny na rodzinne spotkania przy kawie.








Ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
125 g margaryny
4 żółtka
Masa serowa:
5 jajek
1 szklanka cukru
16 g cukru waniliowego
1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
40 g budyniu waniliowego (1 opakowanie)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki mleka 3,2 %
125 g margaryny
Beza:
4 białka
3/4 szklanki cukru

Ciasto:
Do misy miksera wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, posiekaną margarynę i żółtka. Wyrabiamy do momentu powstania kruszonki. Następnie przesypujemy ją na oprószony mąką blat i zagniatamy na jednolite gładkie ciasto. Przekładamy je do foliowego woreczka i chłodzimy w zamrażarce przez 20 minut. Po tym czasie wylepiamy nim dno blaszki o wymiarach 23x27 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Spód podpiekamy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 10 minut.
Masa serowa:
Jajka ubijamy na puszystą pianę z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie kolejno dodajemy twaróg, budyń, mąkę ziemniaczaną, mleko oraz wcześniej rozpuszczoną i wystudzoną margarynę. Wszystko delikatnie miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Masę przelewamy na podpieczony spód. Wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika na 50 minut.



Beza:
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem białego cukru. Wykładamy je na upieczone ciasto (po tych 50 minutach). Na wierzchu możemy zrobić szlaczki. Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 150*C. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz