poniedziałek, 11 lipca 2016

Pulpety w sosie koperkowo szczypiorkowym

Bardzo delikatne pulpeciki z dodatkiem kopru i szczypiorku. Sos jest idealny, kremowy. Danie zasmakuje również dzieciom!




Pulpeciki:
250 g mięsa mielonego z indyka
1 cebula
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka kopru
1 łyżka szczypiorku
Sól
Pieprz

Sos:
400 ml wody
1 łyżka Vegety
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
Liście natki pietruszki, pora i selera
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka koperku
1 łyżka szczypiorku
Liść lubczyku (suszony)
Sól
Pieprz

Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z jajkiem, bułką tartą, koperkiem, szczypiorkiem i cebulą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki. W garnku gotujemy wodę z przyprawą typu Kucharek, zielem angielskim, liściem laurowym i zieleniną – porem, natką selera i pietruszki. Dodajemy pulpeciki i gotujemy je do momentu wypłynięcia na wierzch (około 15 minut). Z garnka wyjmujemy zieleninę i pulpeciki. Przygotowujemy sos. Do miseczki odlewamy około pół szklanki wywaru. Mieszamy go z mąką i śmietaną. Wlewamy do garnka. Gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia sosu. Dokładamy szczypior i koper. Doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem. Do garnka przekładamy mięso i gotujemy jeszcze około 10 minut. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz