czwartek, 14 lipca 2016

Siekane kotleciki z kurczaka z amarantusem

Takie kotleciki na pewno zaspokoją głód zarówno u dzieci jak i dorosłych. Polecam podanie ich z frytkami!



250 g fileta z piersi kurczaka
Przyprawa do kurczaka
1 cebula
1/2 czerwonej papryki
7 pieczarek
2 jajka
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki amarantusa ekspandowanego
1 łyżeczka koperku (świeżego)
2 łyżki tartego parmezanu
50 g sera feta
Sól
Pieprz
Cząber

Filet z piersi kurczak kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do kurczaka. Cebulę oraz czerwoną paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Pieczarki ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystkie pokrojone składniki mieszamy z jajkiem, bułką tartą, amarantusem, tartym parmezanem, pokrojoną w kostkę fetą i koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy okrągłe kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju.




1 komentarz: