środa, 31 sierpnia 2016

Penne i casarecce z ugotowanym mięsem w sosie z warzywami

Szybka propozycja dla wielbicieli makaronów. Danie jest świetnym pomysłem na wykorzystanie wczorajszego gotowanego mięsa np. z rosołu. W połączeniu ze serem makaron jest wyśmienity!



1 szklanka makaronu penne
1 szklanka makaronu casarecce
1 cebula
2 czerwone papryki
5 pieczarek
1 marchew
Pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
300 g ugotowanego mięsa (z królika, kurczaka)
1 szklanka wody
100 g żółtego sera
Sól
Pieprz
1 łyżeczka Vegety
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Makaron gotujemy al’dente w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Papryki oraz cebulę kroimy w kosteczkę. Szklimy w garnku na oleju lub oliwie z oliwek. Dodajemy obraną i startą na tarce o średnich oczkach marchewkę oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Całość podlewamy wodą. Dodajemy pokrojone drobno mięso, posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną. Wszystko mieszamy i łączymy z koncentratem pomidorowym. Dusimy do miękkości. Na końcu dodajemy starty żółty ser. Czekamy do rozpuszczenia i łączymy z makaronami. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz