Mało pracochłonny a zarazem smaczny torcik do każdej kawy.
Gwarantuję na jednym kawałku się nie skończy .
250 g herbatników maślanych pełnoziarnistych
120 g masła
330 ml śmietany 30%
1,5 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
4 łyżki wody
150 g czekoladowych cukierków (jogurtowych, bakaliowych,
karmelowych)
200 g zielonych winogron
1 galaretka pomarańczowa
Herbatniki rozbijamy na mniejsze
kawałeczki. Możemy zrobić to malakserem lub tłuczkiem. Mieszamy je z
roztopionym, ciepłym masłem. Mokrymi herbatnikami wykładamy tortownicę o
średnicy 24 cm, delikatnie dociskamy i wyrównujemy powierzchnię. Blaszkę
wstawiamy do zamrażarki na 10 minut.
Żelatynę mieszamy w wodzie, odstawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dolewamy żelatynę. Miksujemy tylko do połączenia składników. Cukierki kroimy na mniejsze kawałki, delikatnie mieszamy je ze śmietaną.
Masę przekładamy na spód, wygładzamy wierzch. Układamy winogrona. Całość zalewamy rozpuszczoną i przestudzoną w 400 ml wody galaretką.
Żelatynę mieszamy w wodzie, odstawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dolewamy żelatynę. Miksujemy tylko do połączenia składników. Cukierki kroimy na mniejsze kawałki, delikatnie mieszamy je ze śmietaną.
Masę przekładamy na spód, wygładzamy wierzch. Układamy winogrona. Całość zalewamy rozpuszczoną i przestudzoną w 400 ml wody galaretką.
Fajny pomysł !
OdpowiedzUsuń