piątek, 30 września 2016

Ostry jogurtowy kurczak w tortillach

Tak przyrządzony kurczak jest obłędny w smaku. Jogurtowy posmak kurczaka z smakiem curry i ostrej czerwonej papryki jest strzałem w dziesiątkę. Takie kąski kurczaka możemy również podać na osobnym półmisku jako przekąska!




500 g fileta z kurczaka
330 ml jogurtu naturalnego
0,5 łyżeczki przyprawy do gyrosa
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka ostrej papryki
3 ząbki czosnku
Sól
Dodatkowo:
6 placków tortilli
Kilka liści sałaty lodowej
2 pomidory
1 ogórek
1 czerwona papryka
100 ml jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
3 łyżki majonezu
Oliwa z oliwek

Filet z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy je przyprawą do gyrosa. Jogurt naturalny mieszamy z curry, ostra papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wkładamy do niego kawałki kurczaka i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie smażymy kurczaka na oliwie z oliwek. Staramy się aby na mięsie pozostało jak najwięcej marynaty.
Każdy placek tortilli smarujemy sosem czosnkowym (jogurt wymieszamy z majonezem i posiekanym czosnkiem). Układamy kawałki kurczaka, trochę sałaty lodowej, kawałki pomidora i czerwonej papryki oraz plasterki ogórka. Zwijamy. 



1 komentarz:

  1. oj uwielbiam kurczaka w tortilli :) może dzisiaj na kolację sobie takiego zaserwuję :) narobiłaś mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń