Rozpływające się w ustach mięso z wyraźnym posmakiem
przyprawy do gyrosa. Do tego ostre papryki i kremowy delikatny sos. Danie
podane z ryżem smakuje wyśmienicie!
500 g szynki wieprzowej
1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
0,5 łyżeczki przyprawy do kebabu
0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżka sosu sojowego
1 czerwona papryka
1 zielona papryczka chili
1 czerwona cebula
Ryż
Masło do naczynia
Koperek do posypania
Sos:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej (z czubkiem)
2 szklanki zimnego mleka
50 g twardego żółtego sera
2 łyżki soku z cytryny
Sól
Pieprz
Szynkę kroimy na mniejsze kawałki
(małe bitki). Wszystkie przyprawiamy przyprawą do gyrosa, kebabu, czosnkiem
granulowanym oraz słodką papryką. Mięso mieszamy z sosem sojowym. Wszystkie
kawałki obsmażamy na rozgrzanej patelni. Zdejmujemy z ognia.
Czerwoną paprykę oraz cebulę kroimy w kosteczkę. Zieloną papryczkę chili siekamy w plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy mięso, na nim wysypujemy warzywa.
Czerwoną paprykę oraz cebulę kroimy w kosteczkę. Zieloną papryczkę chili siekamy w plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy mięso, na nim wysypujemy warzywa.
Sos serowy: W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę. Mieszamy energicznie do powstania jasnej zasmażki. Wlewamy mleko, zmniejszamy ogień. Gotujemy do zgęstnienia sosu, często mieszamy. Pod koniec dodajemy starty na malutkich oczkach żółty ser. Gotujemy do rozpuszczenia. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotowym sosem zalewamy mięso z warzywami. Pieczemy pod przykryciem przez 60 minut w 200*C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz