wtorek, 13 września 2016

Rurki z kremem kakaowym

Małe słodkości idealnie sprawdzą się do każdej kawy. Ciasto jest idealnie kruche i delikatne,  a krem bardzo kakaowy.



Ciasto:
470 g mąki pszennej
250 g margaryny maślanej
200 g gęstej śmietany 18%
Cukier do obtoczenia
Krem:
330 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka kakao
1,5 łyżeczki żelatyny
4 łyżki wody

W misie miksera mieszamy mąkę oraz posiekaną margarynę. Musi nam powstać  kruszonka. Dodajemy zimną śmietanę i szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie części i owijamy folią spożywczą. Chłodzimy w zamrażarce przez 40 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy każdą część na placek o grubości 2 mm i kroimy w paski ok. 1,5 cm. Przed rozwałkowaniem oprószamy blat mąką. Nawijamy na rurki wysmarowane masłem od szerszej strony. Rurki obtaczamy z jednej  strony w cukrze. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rurki pieczemy w temperaturze 200*C przez 15 minut.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Odstawiamy do napęcznienia na 5 minut. Po tym czasie podgrzewamy ja w kąpieli wodnej. Śmietanę miksujemy na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec dosypujemy kakao oraz wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Miksujemy tylko do połączenia. Gotowym kremem napełniamy rurki za pomocą szprycy cukierniczej. Rurki trzymamy w lodówce. Z podanych składników wyszło mi około 25 rurek. 



1 komentarz: