Małe słodkości idealnie sprawdzą się do każdej kawy. Ciasto
jest idealnie kruche i delikatne, a krem
bardzo kakaowy.
Ciasto:
470 g mąki pszennej
250 g margaryny maślanej
200 g gęstej śmietany 18%
Cukier do obtoczenia
Krem:
330 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka kakao
1,5 łyżeczki żelatyny
4 łyżki wody
W misie miksera mieszamy mąkę
oraz posiekaną margarynę. Musi nam powstać kruszonka. Dodajemy zimną śmietanę i szybko
zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie części i owijamy folią
spożywczą. Chłodzimy w zamrażarce przez 40 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy
każdą część na placek o grubości 2 mm i kroimy w paski ok. 1,5 cm. Przed
rozwałkowaniem oprószamy blat mąką. Nawijamy na rurki wysmarowane masłem od
szerszej strony. Rurki obtaczamy z jednej strony w cukrze. Układamy je na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia. Rurki pieczemy w temperaturze 200*C przez 15 minut.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie.
Odstawiamy do napęcznienia na 5 minut. Po tym czasie podgrzewamy ja w kąpieli
wodnej. Śmietanę miksujemy na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec dosypujemy
kakao oraz wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Miksujemy tylko do połączenia.
Gotowym kremem napełniamy rurki za pomocą szprycy cukierniczej. Rurki trzymamy
w lodówce. Z podanych składników wyszło mi około 25 rurek.
jakie pyszności *.* :O
OdpowiedzUsuń