Małe chlebki idealnie pasują do wielkanocnego koszyczka. W dzień powszedni mogą być pyszna podłużną bułką. Są puszyste i delikatne w smaku.
550 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka soli
1,5 szklanki mleka
2 łyżeczki cukru
15 g drożdży
2 jajka
80 g margaryny
Do misy miksera przesiewamy mąkę pszenną oraz wsypujemy sól. Mleko podgrzewamy. W ciepłym rozpuszczamy cukier oraz drożdże. Wlewamy do mąki. Margarynę rozpuszczamy. Przestudzoną dolewamy do reszty składników. Na końcu dodajemy roztrzepane jajka. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto może być trochę klejące. Delikatnie zagarniamy boki do środka tak żeby powstała kula. Miskę przykrywamy suchą ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i delikatnie zagniatamy. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Odrywamy małe porcje i formujemy chlebki. Układamy je na blaszce piekarnikowej, odstawiamy przykryte ścierką na 20 minut. Na każdej nacinamy prążki. Pieczemy w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 20-25 minut. Chlebki muszą być rumiane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz