środa, 12 kwietnia 2017

Pomidorowa pieczeń z warstwą makaronu penne

Lubię przygotowywać takie obiady. Wystarczy wyrobić mięso, urozmaicić dodatki, zapiec i obiad gotowy. Taka pieczeń szybko znika ze stołu.




1 szklanka pełnoziarnistego makaronu penne
500 g mięsa mielonego wieprzowego
4 łyżki kukurydzy
1 marchew
Kawałek selera korzeniowego
3 jajka
2 łyżki bułki tartej
150 g sera korycińskiego lub goudy
1 łyżka koncentratu pomidorowego
Sól
Pieprz
1 łyżka suszonej natki pietruszki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
Świeża natka pietruszki do dekoracji
Czerwony pieprz do dekoracji




Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy. Marchew oraz seler obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ser również ścieramy na tarce o średnich oczkach. Do mięsa dodajemy warzywa, kukurydzę, ser, koncentrat pomidorowy oraz bułkę tartą. Wbijamy jajka oraz doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i suszoną natką pietruszki. Wyrabiamy na gładką i zwartą masę. W foremce keksowej wykładamy 1/3 mięsa. Na mięsie układamy makaron, na makaronie resztę mięsa. Wygładzamy. Pieczeń pieczemy w 190*C przez 60 minut. Po upieczeniu kroimy w plastry. Dekorujemy świeżą natką pietruszki oraz czerwonym pieprzem. 


1 komentarz: