poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Zupa warzywna z tortellini o smaku szynki

Szybka w przygotowaniu warzywna zupa z dodatkiem pierożków tortellini. Do przygotowania zupy możemy wykorzystać ugotowany wcześniej rosół lub bulion po gotowaniu np. mięsnej rolady.





1,5 litra bulionu drobiowego (np. rosołu)
3 marchewki
1 pietruszka
Kawałek selera korzeniowego
1 brokuł
4 ziemniaki
250 g makaronu tortellini o smaku szynki
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki świeżej natki pietruszki
Sól
Pieprz




Do przygotowania zupy wykorzystałam bulion z gotowania mięsnej rolady (przepis tutaj). Możemy ją zrobić również na rosole. Wszystkie warzywa obieramy. Marchewkę i pietruszkę kroimy pół plasterki, ziemniaki i seler korzeniowy w kosteczkę. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki. Wszystkie warzywa wkładamy do gotującego się bulionu. Gotujemy około 20 minut. Wsypujemy surowy makaron tortellini i gotujemy jeszcze około 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i świeża natka pietruszki. Do osobnej miseczki odlewamy pół szklanki wywaru z zupy. Hartujemy go ze śmietaną i mąką. Dokładnie wymieszaną śmietanę przelewamy do zupy. Mieszamy i gotujemy około minuty.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz