sobota, 8 kwietnia 2017

Schab w cebulowym sosie z grzybową nutą

Pyszny i  kruchy schab w wyrazistym sosie cebulowym jest świetną propozycją na obiad. Dzięki serkowi sos jest kremowy.




500 g schabu wieprzowego
2 marchewki
1 duża cebula
Mąka do obtoczenia
Przyprawa do wieprzowiny
Suszona natka pietruszki
2 szklanki wody
1 kostka grzybowa
100 g serka topionego gouda
Sól
Pieprz
Olej do smażenia
Szczypiorek do dekoracji


Schab kroimy na mniejsze bitki (kawałki). Każdy przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny oraz suszoną natką pietruszki. Mięso obtaczamy w mące, smażymy na rumiano z każdej ze stron na rozgrzanej patelni. Schab przekładamy do garnka. Na patelni po smażeniu mięsa przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy zmięknie wlewamy na patelnię wodę. Dokładamy kostkę o smaku grzybowym, zagotowujemy. Całość przelewamy do garnka. Dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 60 minut. Mięso doprawiamy solą i pieprzem, Na końcu dodajemy kawałki serka topionego i gotujemy do momentu rozpuszczenia. Podajemy z ryżem z warzywami. Wierzch obsypujemy posiekanym szczypiorkiem. 


1 komentarz:

  1. Uwielbiam wszystkie potrawy w której występuje ryż. Sosy, potrawki i inne cuda to moje smaki. Wieprzowina w takim wydaniu na moim stole długo by nie postała :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń