wtorek, 6 czerwca 2017

Domowa pszenna tortilla

Zawsze myślałam, że nie uda mi się zrobić domowej tortilli! Nic bardziej mylnego! Przepis jest banalnie prosty - liczą się tylko chęci! W domowej tortilli nie znajdziemy żadnej chemii i konserwantów. Tylko 4 składniki i gotowe!




Składniki na 9 sztuk:

2 szklanki mąki pszennej
160 ml gorącej wody
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju


Do miski przesiewamy mąkę oraz wsypujemy sól. Wlewamy olej, dokładnie mieszamy. Powoli wlewamy gorącą wodę i zaczynamy zagniatanie ciasta. Zagniatamy około 5 minut. Ciasto musi być elastyczne i nie może kleić się do rąk. Jeżeli tak się dzieje podsypujemy je odrobiną mąki. Formujemy podłużny wałek i ciasto dzielimy na 8 równych części. Blat oprószamy mąką. Każda część rozwałkowujemy na placek - prawie przezroczysty. Wycinamy koła talerzem o średnicy 20 cm. Ciasto pozostałe po wycinaniu ponownie zagniatamy i wycinamy ostatni placek. Suchą patelnię rozgrzewamy. Układamy na niej placek tortilli i smażymy przez 40-50 sekund z każdej strony.
Nie liczyłam czasu - obserwowałam placki. Na drugą stronę należy przewrócić gdy zaczynają pojawiać się bąbelki. Gotowe układamy na talerzu. Po usmażeniu każdy placek przykrywałam wilgotną ściereczką - sprawia to że są elastyczne i miękkie (jak te kupne). Po usmażeniu wszystkich trzymałam je pod mokrą ściereczką przez kilka godzin. Później można je owinąć folią spożywczą i przechowywać przez kilka dni.






1 komentarz:

  1. Zdecydowanie coś nowego dla mnie. Koniecznie muszę spróbować.
    Zapraszam do mnie.
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń