sobota, 17 lutego 2018

Krokiety z pieczarkami i łososiem

Zawsze przygotowywałam krokiety z kapustą i grzybami. Tym razem zrobiłam je z pieczarkami i smacznym łososiem. Danie było rewelacyjne w smaku.




Krokiety:
1,5 szklanki maki pszennej
1,5 szklanki mleka
2 jajka
Szczypta soli
0,5 kg pieczarek
2 cebule
100 g wędzonego łososia
2 łyżeczki świeżej natki pietruszki
Sól
Pieprz
Do panierki:
2 jajka
Bułka tarta


Krokiety:
W misce miksujemy mąkę, mleko i jajka. Doprawiamy szczyptą soli. Smażymy naleśniki  (dość cienkie, na rumiano z każdej strony). Z podanej porcji wyszło mi 6 placków. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Pieczarki kroimy w pół plasterki, dodajemy do cebuli. Wszystko dusimy do miękkości. Przesmażone studzimy, doprawiamy solą i pieprzem. Do zimnych pieczarek dodajemy kawałki wędzonego łososia, mieszamy. Przygotowany farsz układamy na każdym naleśniku i zwijamy w kopertę. Każdego krokieta obtaczamy w jajku i bułce tartej. Obsmażamy na rumiano na patelni.



1 komentarz:

  1. pieczarek z łososiem jeszcze nie łączyłam. fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń