Pyszne, soczyste i mięciutkie burgery z piersi kurczaka. Zmielona papryka, cebula i czosnek nadały im niezwykłego aromatu. Panierka z krakersów i sezamu dodatkowo urozmaiciła smak!
Wpis przygotowałam z myślą o portalu Kobiece Porady, gdzie są rewelacyjne Przepisy kulinarne, artykuły, porady i ciekawostki. Koniecznie odwiedźcie portal!
Wpis przygotowałam z myślą o portalu Kobiece Porady, gdzie są rewelacyjne Przepisy kulinarne, artykuły, porady i ciekawostki. Koniecznie odwiedźcie portal!
1 filet z piersi kurczaka
1 biała cebula
½ czerwonej papryki
2 ząbki czosnku
100 g żółtego sera
2 łyżki świeżego szczypiorku
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
Sól
Pieprz
Panierka:
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka białego sezamu
6 krakersów
Filet z piersi kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Następnie mięso przekładamy do rozdrabniacza lub maszynki do mielenia. Dodajemy posiekaną cebulę, kawałki papryki i ząbki czosnku. Całość rozdrabniamy na gładką i drobną masę. Mięso z warzywami przekładamy do osobnej miski. Dodajemy starty na bardzo drobnej tarce żółty ser, posiekany szczypiorek, bułkę tartą i jajko. Masę wyrabiamy na gładką i jednolitą. Doprawiamy solą i pieprzem, ponownie wyrabiamy. Z mięsnej masy formujemy okrągłe i płaskie burgery.
Krakersy mielimy na drobny pył (możemy rozgnieść je tłuczkiem). Dosypujemy bułkę tartą i biały sezam. Wszystko mieszamy. W panierce obtaczamy burgery. Mięso smażymy na rumiano z każdej strony na rozgrzanej z olejem patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz