środa, 25 kwietnia 2018

Pizza Misz masz

Wtedy kiedy masz wszystkiego po trochu w lodówcę powstają najlepsze rzeczy. Taka spontaniczna pizza z tego co miałam pod ręką. Smak nas zaskoczył bo połączenie ananasa i ogórka kiszonego wbrew pozorom jest pyszne. 



Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki oleju
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki cukru
0,5 szklanki letniej wody
20 świeżych drożdży

Dodatki:
3 łyżki passaty pomidorowej
Oregano
100 g fileta z kurczaka
Przyprawa do gyrosa
5 plastrów salami z posypką parmezanową
7 pieczarek
7 kulek mini mozzarelli
15 zielonych oliwek
1 duży ogórek kiszony
1 plaster ananasa z puszki
50 g sera feta



Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i cukier. Wlewamy olej. Świeże drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do mąki. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy w misce na 40 minut aby ciasto wyrosło. Miskę przykrywamy suchą ściereczką. 
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na placek o średnicy 25-30 cm. Wierzch ciasta smarujemy passatą pomidorową i obsypujemy oregano. Na cieście rozkładamy dodatki: przesmażonego w przyprawie do grosa kawałki kurczaka, plastry pieczarek, salami, kulki mozzarelli, plastry ogórka kiszonego, ananasa pokrojonego w kosteczkę, plasterki zielonych oliwek, kostki sera feta. Całość zapiekamy w nagrzanym do 210*C piekarniku przez 10-12 minut. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz