czwartek, 24 maja 2018

Cytrynowy śmietankowiec

Fenomenalne ciasto, typowe na letnie i ciepłe dni. Pyszny spód z ciemnych herbatników, cytrynowa śmietanka i wiśniowa galaretka stworzyły pyszny deser, idealny w smaku!




200 g herbatników (ciemnych) Cukry Nyskie
70 g masła lub margaryny
500 ml śmietany 36%
1 galaretka cytrynowa + 1 szklanka wrzątku
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki mleka w proszku
1 galaretka wiśniowa + 1 szklanka wrzątku
200 g borówek






Cytrynową galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia. Herbatniki miksujemy lub mielimy na drobny pył. Mieszamy z rozpuszczonym masłem. Herbatnikową masę dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy o średnicy 18-20 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Dociskamy i wygładzamy. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i mlekiem w proszku. Cały czas miksując wolnym strumieniem wlewamy przestudzoną galaretkę. Miksujemy do połączenia składników. Śmietankę przelewamy do tortownicy. Na wierzchu układamy borówki. Foremkę wstawiamy do lodówki na 30 minut. Na wierzch wylewamy przestudzoną wiśniową galaretkę.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz