sobota, 2 czerwca 2018

Fit białe michałki

Coraz częściej sięgam po zdrowsze zamienniki słodyczy. Przygotowanie ich zajmuje dosłownie kilka chwil. Bardzo duża porcja ulubionych białych michałków. Takie cukierki mają swoje kalorie, ale są o wiele zdrowsze niż oryginał. W smaku idealne.





Masa:
3 łyżki masła orzechowego
3 łyżki mleczka kokosowego Radix-bis (stała część)
1 łyżka mleczka kokosowego (płynna część)
4 łyżki orzeszków ziemnych (niesolonych)
6 łyżek mleka w proszku
2 łyżki palantynozy (zamiennik białego cukru)

Polewa:
4 łyżki mleczka kokosowego (płynna część)
4 łyżki mleka w proszku


Do miski przekładamy masło orzechowe, palantynozę, mleczko kokosowe, mąkę kokosową, mleko w proszku. Całość mocno mieszamy lub rozcieramy łyżką lub widelcem. Masa jest bardzo zwarta. Dosypujemy orzeszki ziemne i ponownie mieszamy. Orzechy rozbijamy tłuczkiem na małe kawałeczki. Masę formujemy w kulę, którą rozkładamy dokładnie w małej keksówce. Foremkę wstawiamy do lodówki na 30 minut.
W kąpieli wodnej podgrzewamy (często mieszamy) mleczko kokosowe z mlekiem w proszku. Gdy składniki się połączą miskę zdejmujemy z nad pary. Po ostygnięciu polewę wstawiamy na 10 minut do lodówki. Po tym czasie masę z foremki kroimy na małe prostokąty na kształt cukierków. Każdy obtaczamy w polewie, układamy na talerzu. Chłodzimy w lodówce.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz