Coraz częściej sięgam po zdrowsze zamienniki słodyczy. Przygotowanie ich zajmuje dosłownie kilka chwil. Bardzo duża porcja ulubionych białych michałków. Takie cukierki mają swoje kalorie, ale są o wiele zdrowsze niż oryginał. W smaku idealne.
Masa:
3 łyżki masła orzechowego
3 łyżki mleczka kokosowego Radix-bis (stała część)
1 łyżka mleczka kokosowego (płynna część)
4 łyżki mąki kokosowej Radix-bis
4 łyżki orzeszków ziemnych (niesolonych)
6 łyżek mleka w proszku
2 łyżki palantynozy (zamiennik białego cukru)
Polewa:
4 łyżki mleczka kokosowego (płynna część)
4 łyżki mleka w proszku
Do miski przekładamy masło orzechowe, palantynozę, mleczko kokosowe, mąkę kokosową, mleko w proszku. Całość mocno mieszamy lub rozcieramy łyżką lub widelcem. Masa jest bardzo zwarta. Dosypujemy orzeszki ziemne i ponownie mieszamy. Orzechy rozbijamy tłuczkiem na małe kawałeczki. Masę formujemy w kulę, którą rozkładamy dokładnie w małej keksówce. Foremkę wstawiamy do lodówki na 30 minut.
W kąpieli wodnej podgrzewamy (często mieszamy) mleczko kokosowe z mlekiem w proszku. Gdy składniki się połączą miskę zdejmujemy z nad pary. Po ostygnięciu polewę wstawiamy na 10 minut do lodówki. Po tym czasie masę z foremki kroimy na małe prostokąty na kształt cukierków. Każdy obtaczamy w polewie, układamy na talerzu. Chłodzimy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz