Pomysł na szybki obiad! Kurczak w kremowym serowym sosie z dodatkiem zielonej soczewicy i makaronu durum. Pyszny i syty obiad!
200 g fileta z piersi kurczaka
Przyprawa do mięsa
Czosnek granulowany
1 cebula
7 pieczarek
2 łyżki zielonej soczewicy
2 łyżki kukurydzy
1 szklanka bulionu drobiowego
100 g serka topionego gouda
1 łyżka śmietany 18%
Sól
Pieprz
1 szklanka makaronu świderki durum
Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do mięsa i czosnkiem granulowanym. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w pół plastry. Soczewicę moczymy wcześniej przez pół godziny w wodzie. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy przez kilka minut cebulę. Następnie dodajemy filet z kurczaka i pieczarki. Gdy mięso troszkę zmięknie dodajemy odsączoną soczewicę i kukurydzę. Całość podlewamy bulionem drobiowym, dusimy na wolnym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie dodajemy kawałki serka topionego i wlewamy śmietankę (rozpuszczoną w odrobinie wody). Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy ugotowany do miękkości makaron, dokładnie mieszamy.
Jakie ciekawe połączenie, takiego jeszcze nie jadłam, czas spróbować!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)