Rewelacyjna zdrowa
wersja sklepowych batoników. Dla wszystkich wielbicieli masła orzechowego i
daktyli!
1 szklanka daktyli Radix-bis
2 łyżki gładkiego masła
orzechowego
2 łyżki wiórków
kokosowych
2 łyżki płatków
owsianych
1 łyżka nasion chia
2 łyżki suszonych wiśni Radix-bis
3 łyżki orzechów
nerkowca Radix-bis
60 g gorzkiej czekolady
70%
Daktyle zalewamy
wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odsączamy z zalewy. Daktyle
przekładamy do głębszej miski. Dodajemy masło orzechowe. Całość blendujemy
blenderem na gładką masę. Ja używam ręcznego blendera. Do masy dokładamy wiórki
kokosowe, płatki owsiane, nasiona chia, suszone wiśnie oraz rozbite tłuczkiem
orzechy nerkowca. Całość mieszamy dokładnie łyżką. Masa musi być dość zwarta.
Wszystko przekładamy do prostokątnego pojemnika wyłożonego folią spożywczą.
Wylepiamy dno, wygładzamy i wstawiamy do lodówki na 30-40 minut. Gorzką
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Smarujemy wierzch masy daktylowej.
Ponownie chłodzimy w lodówce. Całość kroimy na małe batoniki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz