wtorek, 23 października 2018

Kluseczki twarogowo kukurydziane z sosem borówkowym

Pyszne kluseczki z twarogu i mąki kukurydzianej. Obiad na słodko – rewelacja! Ciepłe polane sosem borówkowym stworzyły pyszny obiad. Możemy użyć dowolne owoce. Jest to też idealny pomysł na obiad dla najmłodszych.





125 g chudego twarogu
1 jajko
1 łyżka miodu
2 łyżki mąki kukurydzianej
0,5 szklanki borówek
3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego

Do miski przekładamy twaróg, wbijamy jajko. Wlewamy miód oraz wsypujemy mąkę kukurydzianą. Całość zagniatamy na gładką masę, formujemy małe kuleczki lub kluski. W garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy kluseczki na wrzątek i gotujemy przez kilka minut. Dosłownie 3 minuty od wypłynięcia na wierzch wystarczą. Ciepłe kluski polewamy musem owocowym (zmiksowane borówki z jogurtem naturalnym).




1 komentarz:

  1. Cudnie wyglądają a podejrzewam, że smakują jeszcze lepiej :) Z pewnością wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń