niedziela, 28 października 2018

Mielone rolady z serowym środkiem owinięte boczkiem

Pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu pomysł na obiad. Smaku mięsu dodała marchewka i szczypiorek. Wędzony boczek jeszcze podkręcił aromat, a serowy środek dodał soczystości. Polecam!

Na samam końcu przeczytasz o moim ulubionym Pomocniku #EfektSomat




500 g mięsa mielonego z szynki
1 cebula
3 jajka
1 łyżka bułki tartej
2 łyżki otrąb owsianych
3 łyżki świeżego szczypiorku
1 ugotowana marchewka
Sól
Pieprz
Czosnek granulowany
50 g żółtego sera
100 g wędzonego boczku
Olej rzepakowy do skropienia mięsa

Mięso mielone przekładamy na miski. Dodajemy posiekaną bardzo drobno białą cebulę. Wbijamy jajka oraz wsypujemy otręby owsiane i bułkę tartą. Dodajemy startą na tarce o średnich oczkach ugotowaną wcześniej marchewkę, posiekany szczypiorek  oraz przyprawy  - sól, pieprz oraz czosnek granulowany. Całość wyrabiamy na gładką, zwartą masę. Formujemy  na dłoni mięsny placek. Na środku każdego układamy kawałki żółtego sera.  Zawijamy do środka (tak aby nie było widać sera).Formujemy mięso na kształt roladki, owijamy wędzonym boczkiem. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Mięso skrapiamy olejem rzepakowym. Pieczemy przez 40-45 minut w 190*C. Pod koniec pieczenia odkrywamy naczynie żaroodporne aby mięso się zarumieniło.



Nie wiem jak jest u Was, ale u mnie zawsze jest sporo naczyń do zmywania. Mam dużą rodzinę i lubimy jeść :-) Z pomocą przychodzi niezawodny Somat! Zmywa w mik! Usuwa przypalenia i plamy! Szybko się rozpuszcza, chroni zmywarkę! Działa już w 40*C! No i dodatkowo ma funkcję nabłyszczacza! Jak wiele przyjemnych rzeczy można zrobić gdy Somat zmywa za nas! Polecam! A ja wypiję sobie kawę i poczytam książkę!







1 komentarz: