środa, 5 grudnia 2018

Pieczeń z suszonymi grzybami i śliwką z nutą majeranku

Święta to taki czas gdzie możemy sobie pozwolić na ,,delikatne” łakomstwo i podpinanie guzików w spodniach. Spacery w zimowe, mroźne grudniowe dni sprzyjają zwiększeniu kalorii konkretnym obiadem. Moja rodzina poza słodkościami uwielbia jeszcze wszelkiego rodzaju mięsa. Pieczeń z szynki i mięsa wołowego idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Dodatek suszonych grzybów oraz śliwek nadaje pieczeni niezwykłego smaku i aromatu. Majeranek dodatkowo podkręca ten smak.
U mnie w rodzinie robi się różnego rodzaju roladki pieczenie a nawet domowy pasztet czy kiełbasę. Zawsze przed świętami rodzice wędzą swojskie szynki. Uwielbiam ten zapach i smak.
Świąteczny czas to taki wyjątkowy czas! Czas lenistwa, podmuchu mroźnego wiatru, skrzących się w słońcu płatków śniegu, odgłosu nuconych kolęd, śmiechu i gwary rodziny, wiary i miłości, nadziei w lepsze jutro, aromatu domowych wypieków, białego opłatka, małego Jezuska, pustego miejsca przy stole! To najpiękniejsze chwile w całym roku. Chyba wszyscy czekają na te magiczne dni. Firmie Ambition chciałabym życzyć razem z Rodziną właśnie takiego wspaniałego czasu.

świąteczny obiad podam na zastawie obiadowej KUBIKO




250 g mięsa mielonego z szynki
250 g mielonej wołowiny
0,5 szklanki suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki)
0,5 szklanki suszonej śliwki
1 cebula
2 łyżki świeżej natki pietruszki
1 łyżka otrąb owsianych
2 łyżki bułki tartej
2 jajka
Sól
Pieprz
0,5 łyżeczki majeranku
100 g wędzonego boczku w plastrach

Suszone grzyby oraz śliwki zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 30 minut. Do miski wkładamy mięsa mielone z szynki oraz wołowe. Dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulę oraz natkę pietruszki. Wbijamy jajka oraz wsypujemy bułkę tartą i otręby. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Na końcu dodajemy odsączone i pokrojone na mniejsze kawałki suszone grzyby i śliwki.  Całość wyrabiamy na gładką, zwartą masę. Foremkę aluminiową o wymiarach 24*12 cm wykładamy folią aluminiową. Na dnie oraz po bokach rozkładamy plastry wędzonego boczku. Środek wypełniamy mięsem. Grę obkładamy resztą wystającego boczku. Pieczeń delikatnie skrapiamy olejem rzepakowym.  Mięso pieczemy pod przykryciem w 180*C przez 60 minut. Pod koniec pieczenia możemy zdjąć folię aluminiowa aby góra ładnie się zarumieniła.






Przepis bierze udział w konkursie na portalu Durszlak ,,Przepis na udane święta"

Przepis na udane święta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz