Małe
przesłodkie deserki w kilka minut. Inspiracją do tego deseru było słynne ciasto
banoffe. Słodka śmietanka, banany oraz masa kajmakowa stworzyły smaczny deser.
5
słoiczków :
1
szklanka śmietanki 36%
¼
szklanki mleka
1
łyżka cukru pudru
50
g czekoladek Kinder lub innej czekolady
1
łyżeczka żelatyny
350
g kajmaku
1
banan
50
g herbatników maślanych
15
orzechów laskowych
Śmietankę
,mleko i cukier puder podgrzewamy na wolnym ogniu. Dodajemy kawałki czekolady.
Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Wsypujemy żelatynę, dokładnie mieszamy aż
się rozpuści. Ciepłą śmietankę
przelewamy do słoiczków. Ja użyłam słoiczki po jogurtach (125 g każdy).
Wszystkie wstawiamy do lodówki do stężenia. W misce mieszamy kajmak, pokrojone
w małą kosteczkę banany oraz pokruszone herbatniki. Mieszamy dokładnie i
przekładamy do słoiczków. Dokładnie wyszło mi po dwie łyżki masy na każdy
słoiczek. Na wierzchu układamy po trzy orzechy laskowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz