sobota, 9 lutego 2019

Czekoladowa panna cotta z bananowo kajmakowym kremem

Małe przesłodkie deserki w kilka minut. Inspiracją do tego deseru było słynne ciasto banoffe. Słodka śmietanka, banany oraz masa kajmakowa stworzyły smaczny deser.


5 słoiczków :
1 szklanka śmietanki 36%
¼ szklanki mleka
1 łyżka cukru pudru
50 g czekoladek Kinder lub innej czekolady
1 łyżeczka żelatyny
350 g kajmaku
1 banan
50 g herbatników maślanych
15 orzechów laskowych

Śmietankę ,mleko i cukier puder podgrzewamy na wolnym ogniu. Dodajemy kawałki czekolady. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Wsypujemy żelatynę, dokładnie mieszamy aż się rozpuści.  Ciepłą śmietankę przelewamy do słoiczków. Ja użyłam słoiczki po jogurtach (125 g każdy). Wszystkie wstawiamy do lodówki do stężenia. W misce mieszamy kajmak, pokrojone w małą kosteczkę banany oraz pokruszone herbatniki. Mieszamy dokładnie i przekładamy do słoiczków. Dokładnie wyszło mi po dwie łyżki masy na każdy słoiczek. Na wierzchu układamy po trzy orzechy laskowe. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz