czwartek, 14 lutego 2019

Jaglana szarlotka

Zdrowsza wersja znanej i smacznej szarlotki. Lubię słodkości i ich zdrowsze zamienniki. Zapach cynamonu roznosił się po całej kuchni. Jeżeli ktoś woli jeszcze słodszą wersję można dodać więcej cukru trzcinowego lub ksylitolu. Nawet córeczka jadła z apetytem.




Warstwa z kaszy jaglanej:
1,5 szklanki kaszy jaglanej
250 ml waniliowego mleka roślinnego
500 ml mleka 3,2% + 125 ml
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka soku z cytryny
Warstwa jabłkowa:
5 dużych jabłek
1 łyżka cynamonu
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem na sitku (pozbywamy się goryczki). Kaszę gotujemy w 500 ml mleka  1,5% oraz mleku roślinnym. Kasza musi wchłonąć całe mleko.  Podczas gotowani kaszy przygotowujemy warstwę jabłkową. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wsypujemy cynamon, cukier trzcinowy i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Gdy kasza się ugotuje wlewamy do niej resztę mleka i sok z cytryny. Dosypujemy cukier i blendujemy na dość gładką masę. Foremkę o kształcie serca (średnica 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie rozkładamy połowę kaszy. Jeżeli kasza zbyt mocno się klei moczymy często łyżkę w ciepłej wodzie i dokładnie rozprowadzamy. Następnie wykładamy jabłka i resztę kaszy. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180*C (funkcja góra-dół) przez 60 minut. Po upieczeniu studzimy i dopiero kroimy.




2 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie :) Na pewno jeszcze lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowite ciasto na walentynki (i nie tylko!). Wygląda bardzo apetycznie, na pewno chętnie skorzystam z przepisu i spróbuję zrobić je sama :)

    OdpowiedzUsuń