Zdrowsza
wersja znanej i smacznej szarlotki. Lubię słodkości i ich zdrowsze zamienniki.
Zapach cynamonu roznosił się po całej kuchni. Jeżeli ktoś woli jeszcze słodszą
wersję można dodać więcej cukru trzcinowego lub ksylitolu. Nawet córeczka jadła
z apetytem.
Warstwa
z kaszy jaglanej:
1,5
szklanki kaszy jaglanej
250
ml waniliowego mleka roślinnego
500
ml mleka 3,2% + 125 ml
2
łyżki cukru trzcinowego
1
łyżka soku z cytryny
Warstwa
jabłkowa:
5
dużych jabłek
1
łyżka cynamonu
2
łyżki cukru trzcinowego
1
łyżka mąki ziemniaczanej
Kaszę
jaglaną przelewamy wrzątkiem na sitku (pozbywamy się goryczki). Kaszę gotujemy
w 500 ml mleka 1,5% oraz mleku
roślinnym. Kasza musi wchłonąć całe mleko.
Podczas gotowani kaszy przygotowujemy warstwę jabłkową. Jabłka obieramy
i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wsypujemy cynamon, cukier trzcinowy i
mąkę ziemniaczaną. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Gdy kasza się ugotuje
wlewamy do niej resztę mleka i sok z cytryny. Dosypujemy cukier i blendujemy na
dość gładką masę. Foremkę o kształcie serca (średnica 22 cm) wykładamy papierem
do pieczenia. Na dnie rozkładamy połowę kaszy. Jeżeli kasza zbyt mocno się klei
moczymy często łyżkę w ciepłej wodzie i dokładnie rozprowadzamy. Następnie
wykładamy jabłka i resztę kaszy. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180*C
(funkcja góra-dół) przez 60 minut. Po upieczeniu studzimy i dopiero kroimy.
Wygląda przepysznie :) Na pewno jeszcze lepiej smakuje :)
OdpowiedzUsuńSmakowite ciasto na walentynki (i nie tylko!). Wygląda bardzo apetycznie, na pewno chętnie skorzystam z przepisu i spróbuję zrobić je sama :)
OdpowiedzUsuń