Te
kotleciki nie wymagają zbyt wielu przypraw. Bogactwo smaków i aromat produktów
sprawia, że danie jest smaczne i różnorodne. Polecam na rodzinny obiad!
1
mała cukinia
200
g fileta z kurczaka
50
g wędzonego boczku
1
cebula
5
różyczek kalafiora
1/3
żółtej papryki
2
jajka
3
łyżki bułki tartej + do obtoczenia
Sól
Pieprz
Różyczki
kalafiora gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy. Różyczki dzielimy
na jeszcze mniejsze kawałki. Filet z
kurczaka oraz wędzony boczek siekamy bardzo drobno. Cukinię obieramy ze skórki
i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Cebulę oraz żółtą paprykę kroimy w
kosteczkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Do masy wbijamy jajka,
wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i liściem lubczyku.
Całość zagniatamy na zwartą masę. Formujemy okrągłe kotleciki, obtaczamy w
bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z każdej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz