czwartek, 21 lutego 2019

Smerfny sernik jogurtowy

Pyszny serniczek na bazie skyru o dużej zawartości białka oraz serka wiejskiego. Z kolorowymi galaretkami smakuje wyśmienicie. Przypadnie szczególnie dzieciom ze względu na kolory. 




250 g maślanych ciasteczek
60 g masła
1 skyr o smaku jagodowo porzeczkowym
1 serek wiejski
1 galaretka wiśniowa
1 ¼ szklanki wrzątku
0,5 łyżeczki żelatyny
1/2 galaretki owoce leśne
0,5 szklanki wrzątku
Bita śmietana do dekoracji

W miseczkach rozpuszczamy galaretki. W jednej rozpuszczamy galaretkę wiśniową z żelatyną. W drugiej galaretkę owoce leśne.  Maślane ciasteczka dokładnie mielimy w malakserze lub blenderze. Wlewamy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy. Dno tortownicy o wymiarach 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie rozkładamy ciasteczkowy spód. Foremkę wstawiamy do lodówki. Jogurt skyr oraz serek wiejski blendujemy na gładką masę. Wlewamy przestudzoną wiśniową galaretkę. Masę przelewamy na spód. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Na zastygły wierzch wylewamy drugą galaretkę. Po całkowitym stężeniu serniczek dekorujemy śmietaną.






1 komentarz: