To
danie to jest hit na wszystkich naszych domowych imprezach! Podpatrzyłam je w
jakiejś gazetce kulinarnej. W podobny sposób robiłam rybę ale kurczak w tym
wydaniu jest jeszcze smaczniejszy! Zapewniam zniknie błyskawicznie.
2
filety z piersi kurczaka
Sól
Pieprz
Słodka
czerwona papryka
Do
obtoczenia: Mąka, 2 jajka, Bułka tarta
Zalewa:
4
szklanki wody
0,5
szklanki oleju
¾
szklanki octu 10%
5
łyżek cukru
1
łyżeczka soli
2
liście laurowe
5
ziaren ziela angielskiego
5
ziaren czarnego pieprzu
0,5
łyżeczki pieprzu
½
czerwonej papryki
½
żółtej papryki
2
cebule
6
łyżek keczupu pikantnego
3
łyżki koncentratu pomidorowego
Filet
z kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem. Każdy płat mięsa przyprawiamy
solą, pieprzem oraz słodką papryką. Kurczaka panierujemy w mące, następnie w
rozmąconym jajku i bułce tartej. Mięso smażymy do miękkości na rozgrzanej
patelni.
W
garnku przygotowujemy zalewę. Wlewamy wodę, olej i ocet. Wsypujemy cukier, sól
,pieprz i słodką czerwoną paprykę. Dodajmy ziele angielskie i liście laurowe.
Do zalewy dokładamy pokrojone w piórka cebule oraz papryki pokrojone w
kosteczkę. Całość zagotowujemy i gotujemy około 20 minut. Pod koniec dodajemy
keczup i koncentrat pomidorowy. W misce naprzemiennie układamy mięso – zalewa –
mięso- zalewa itd. Odstawiamy do wystygnięcia.
Niesamowicie zaciekawił mnie ten przepis. Postaram się niebawem wypróbować :)
OdpowiedzUsuń